ENGLISH
 

Nieuws

Eindelijk is het zover!  Na veel brainstormen en veel organiseren zijn Wais Momand (voorzitter) en Yama Radfar (secretaris) vertrokken naar Afghanistan. De reis is bedoeld om de laatste dingen te regelen voor de opening van de door Rehna Foundation gefinancierde  school. Als alles volgens de planning gaat, zullen de eerste lessen in maart 2010 gegeven worden.

Hoewel twee van onze leden aan deze lange maar vooral spannende reis zijn begonnen, is ook de rest van het Rehna Foundation Team erg benieuwd naar het verloop van de reis. Middels deze blog kunnen alle bezoekers van de Rehna Foundation website samen met ons de reis naar Afghanistan volgen.

 

Maandag 23 november 2009, Kaboel
 
Voor het eerst in 21 jaar ben ik weer terug in mijn geboorteland. Voor het eerst in 21 jaar heb ik weer de Afghaanse lucht ingeademd. Voor het eerst in 21 jaar heb ik weer mijn familie gezien. De  reis tot nu toe in 1 woord: Adembenemend..!
 
Het Afghanistan dat ik op tv heb gezien is totaal anders vergeleken met wat ik hier met mijn ogen zie. Zittend achter een computer in een internet cafe probeer ik de juiste woorden te zoeken om mijn verhaal te vertellen. Ik ben gelukkig en tegelijk ook boos, maar wat ik vooral voel is: verdriet
Ik ben gelukkig omdat ik weer terug ben in Afghanistan, boos omdat de overheid nergens te bekennen is en verdrietig omdat ik me realiseer hoeveel armoede hier te zien is.
 
Kaboel is zo enorm druk. Ik heb me laten informeren dat er in 4 a 6 jaar de bevolking in de hoofdstad is gegeroeid van 1 a 2 miljoen naar ruim 4 miljoen. Kabul slaapt nooit. Het is het New York van Afghanistan. Er zijn meer auto's dan mensen in deze stad. Maar wat mij echt is opgevallen, is dat men een en al in beweging is. Geld is tijd..! En iedereen leeft naar deze motto.

De veiligheidsituatie valt reuze mee. Men is bezig met zijn/ haar eigen dingen. Iedereen probeert zijn/haar brood te verdienen. Mensen zijn de oorlog zat, ze willen rust. Dit hoeven ze je niet te zeggen, dat is te zien aan hun  gezichten, in die blik in hun ogen. Ze willen veiligheid, meer niet..!

Yama Radfar

 

Woensdag 25 november 2009, Kaboel
 
Vaandag hebben de voorzitter van Rehna Foundation en ik een bezoek gebracht aan de school die in aanbouw is. De school ziet er heel mooi uit. Men heeft de beste materialen die te vinden zijn in Afghanistan meegenomen in de bouw. Het school terrein is enorm, er is voldoende  ruimte voor 2 a 3 voetbal-velden. De school zelf is verder voorzien van luxe voorzieningen, zoals aparte ruimtes voor handvaardigheidslessen, voldoende sanitaire voorzieningen en de school staat op een mooie locatie in de Hoofdstad.
 
We hebben gesproken met onze partner organisatie en we zijn op de hoogte gebracht omtrent de laatste ontwikkelingen. In maart 2010 begint het nieuwe schooljaar in Kaboel. Onze school zal dan ruim voor die tijd operationeel zijn, zodat de kinderen kunnen worden opgevangen. We hebben verder een bezoek gebracht aan een soortgelijke school van onze partnerorganisatre Aschiana Foundation elders in de stad. We hebben gepraat met de docenten en de leerlingen. Er is ons verteld dat ze heel tevreden zijn over Aschiana en de zorg die ze krijgen van de school. De kinderen zouden wel graag wat meer schoolspullen ( schriften, pennen etc.) willen hebben. Een heel leuk initiatief van Aschiana Foundation is dat de kinderen een microkrediet kunnen krijgen bij Aschiana Foundation om een zaakje te beginnen om toch nog een klein inkomen  te zorgen hoewel ze naar school gaan. Ze kunnen ook een spaarrekening openen bij Aschiana Foundation. Het geld kunnen ze op elk gewenst moment opnemen. Het zijn kleinschalige initiatieven maar zeker de moeite waard. 
 
Tot de volgende keer!
 
Yama Radfar 

 

Donderdag 26 november 2009, Kaboel

Afghanistan is in de ban van het offerfeest. Overal in de stad lopen mensen met schapen rond. '' Schaap te koop voor 19 duizend Afghani'' hoor ik de kooplieden roepen. En de schaapjes, die kijken rustig en angstig naar beneden. Wachtend om te worden meegenomen door de nieuwe eigenaar.

Het einde van de Hadj (bedevaart) is in zicht en het Afghaanse volk bereidt zich voor op het offerfeest oftewel " Eid". 
Het feest offerfeest duurt 3 dagen e begint morgen. Tot maandag is alles gesloten.
Iedereen is in de stad druk bezig met het inkopen van kleding en voedsel. Winkeliers draaien overuren en zijn enorm gestresst. Tijd om over de prijs van een product te onderhandelen (wat heel normaal heel gewoon is in Afghanistan) is er niet. Het is kopen of wegwezen.
 
Ook ik heb mij in de schapen wereld verdiept, samen met mijn familie. We hebben net 2 schapen gekocht ( voor 18 duizend Afghani, ongeveer 210 euro) Het zijn 2 dikke en gezonde schapen ( althans ze zien er gezond uit), Morgen worden ze geslacht en de hoeveelheid  vlees wordt in 3  gedeeld. Een gedeelte gaat naar de armen, een gedeelte naar familie/vrienden/kennissen en een gedeelte is bedoeld voor eigen comsumptie.
 
Tot maandag zijn alle kantoren/winkels gesloten. Wais en ik hebben dus tot maandag vrij en gaan in lange tijd weer echt offerfeest vieren zoals het gevierd hoort te worden.
 
Ik bevind mij nu in een internet cafe, ik ga er snel vandoor want buiten is het enorm druk en de stof is meters hoog opgewaaid. Je hebt minder dan 30 meter zicht.

Alvast een fijn offerfeest voor degenen die het vieren!

Tot de volgende keer..!

 

 

Het offerfeest is voorbij in Afghanistan. 3 dagen lang waren alle winkels gesloten, het was vrij rustig buiten. Iedereen heeft de afgelopen 3 dagen doorgebracht met hun familie. Ook ik heb enorm veel familie leden bezocht. Fantastisch om het offerfeest in Afghanistan zelf mee te maken.
Ik heb me laten vertellen dat een aantal jaren geleden alle winkels tijdens het offerfeest open waren. De mensen hadden het heel slecht en waarom om die reden genoodzaakt om open te blijven, om inkomensten te generen. Maar nu is niet meer het geval.
 
Aanstaande woensdag ochtend vertrekken we weer weer richting Nederland. We hebben enorm veel gezien en meegemaakt. Ik vind dit persoonlijk een van de meest ervaringrijke gebeurtenissen in mijn leven. Mijn reis naar Afghanistan heeft mij totaal een andere kijk op de wereld gegeven. Verschil tussen Nederland en Afghanistan is een wereld van verschil, maar dannog zijn beide landen een deel van mij. Hoewel ik het erg naar mijn zin hier heb gehad, verlang ik er toch weer naar om in het vertrouwde kikkerlandje te lopen. Ik kijk ernaar uit om weer thuis te zijn.

Yama

 

 

© Rehna Foundation 2007-2013 - Disclaimer - Sitemap
Rehna Foundation, Pasteurstraat 39, 5101 TM Dongen. KVK nummer:17221970, ABN- AMRO nummer:436149753
E-mail: info@rehna.nl
Website Designed by: Fazmeer (www.eagleline.nl)